Stresul, principala cauza a alegerilor alimentare nesanatoase si a obezitatii

obezitateStresul din timpul copilariei poate fi motivul principal pentru care copiii sufera de obezitate in anii adolescentei si chiar mai tarziu. Tensiunea sub care sunt tinuti acesti copii este cauza determinanta a aparitiei acestei maladii, rezultand astfel o greutate peste limitele normale.

Atunci cand vine vorba despre efectul stresului asupra intregului organism, parerile se impart in doua categorii: cele pro si cele contra. In trecut, anumite studii relevau faptul ca, prin intermediul stresului de scurta durata, activitatea cerebrala devenea mai intensa, iar capacitatea de concentrare si memorare era si ea mult mai sporita. Cu toate acestea, cercetatorii americani au descoperit faptul ca, de fapt, stresul sub care se gasesc copiii in timpul copilariei este motivul pentru care acestia ajung sa sufere de obezitate cronica in anii adolescentei si pe perioada maturitatii, obezitatea fiind recunoscuta drept o cauza frecventa pentru decesele premature.

Multe persoane sunt de parere ca, atat vreme cat, aparent, copilul a putut face fata situatiilor stresante la care a fost supus, acesta va dezvolta un rationament si o personalitate mai puternica. Adevarul nu este acesta, iar rezultatele stresului din primii ani ai vietii sunt cu totul altele. Pe masura ce vor creste, greutatea copiiilor va trece peste medie, ajungandu-se in puncte limita, in care supraponderalitatea lor devine un dusman foarte invrajbit impotriva starii lor de sanatate. Pentru a ajunge, totusi, la aceasta concluzie, cercetatorii americani au investit timp intr-un studiu efectuat pe cobaii de laborator si puii acestora.

Studiul a confirmat faptul ca puii supusi stresului inca din primii ani ai vietii aveau o greutate corporala mai ridicata decat cei care au trait intr-un climat normal, favorabil unei stari psihice in limite obisnuite.

Potrivit Taniei Machando, preferintele alimentare nesanatoase sunt una dintre urmarile principale ale starilor tensionate si a stresului. In plus, numarul persoanelor suferinde de obezitate din America a atins un numar foarte mare, de aproximativ 6000 de persoane, despre care s-a dovedit ca, in trecut, ele au sferit anumite tramatisme pe fond nervos, precum pierderea unei persoane apropiate sau abuz.

Deducem astfel cu usurinta ca obezitatea nu este numai urmarea unei alimentatii nesanatoase, intrucat totul porneste de la stres si de la actiunea acestuia asupra restului organismului. Pentru a evita acest lucru, este foarte important sa creezi un climat foarte linistitor pentru copil, astfel incat el sa nu prezinte semne de disconfort. Monitorizeaza-l cat mai des, intreaba-l despre activitatile sale de zi cu zi si evita cu desavarsire sa il certi. Nu uita ca un copil este mult mai sensibil, iar criticile nu iti aduc nimic bun. O atmosfera lejera, in care sa va simtiti bine impreuna este exact ceea ce iti trebuie daca iti doresti ca atat micutul, cat si tu sa va mentineti intr-o forma psihica si fizica buna.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *