Igiena orala corespunzatoare, arma cea mai eficienta impotriva tartrului dentar

igiena oralaDe multe ori, ne punem intrebarea: „Ce este oare mai periculos: tartrul dentar sau cariile?”. Pentru unii, raspunsul poate fi destul de usor de ghicit, insa pentru a lamuri pe deplin aceasta problema, trebuie sa analizam in amanunt cauzele ce pot determina aparitia tartrului, pentru a putea stabili cu exactitate factorul de risc mai ridicat.

„In ciuda faptului ca o carie dentara poate duce la nevoia indepartarii dintelui respectiv, tartrul este mult mai daunator pentru dantura, deoarece el slabeste radacina si determina pierderea ei pe parcurs”, declara doamna Christian Lawrence, medic stomatolog din New York, Statele Unite. Conform acesteia, indepartarea tartrului este esentiala pentru a pastra dintii albi si stralucitori, dar si pentru a-i mentine sanatosi si pentru a le creste rezistenta impotriva unor factori externi daunatori, precum insasi saliva.

Insa motivul principal care determina aparitia tartrului dentar este o igiena orala necorespunzatoare. In acest sens, masurile care trebuie luate pentru a preveni sau, in cel mai rau caz, pentru a trata formarea tartrului este o igiena orala adecvata, care presupune atat utilizarea periutei de dinti, cat si a apei de gura sau a atei dentare. Periajul dentar este alcatuit din 8 miscari repetitive pentru fiecare dinte, intr-un unghi de aproximativ 450, iar el trebuie efectuat de cel putin doua ori pe zi, dimineata si seara in mod obligatoriu. Din nefericire, saliva se numara printre cauzele cele mai frecvente ale tartrului, iar digestia este nefunctionala fara saliva – de unde conchidem ca este absolut necesar sa mentinem un obicei din a ne peria dintii zilnic sau din a folosi apa de gura sau ata dentara atunci cand ne aflam in imposibilitatea de a utiliza periuta de dinti.

Si totusi, ce este cu exactitate tartrul dentar? Ei bine, definitia sa este foarte simpla: tartrul este alcatuit din sarurile de calciu din alimentatie si din saliva, care se imbina cu placa bacteriana si formeaza acea depunere albicioasa, total inestetica de la nivelul dintilor. Aceasta se regaseste indeosebi pe dintii crescuti incorect, inghesuiti, motiv pentru care este necesara o atentie deosebita in cazul copiilor inca din primii ani ai vietii. Deglutitia survine dupa primii trei ani ai copilului, varsta la care acestuia trebuie sa i se permita consumul alimentelor tari, precum marul sau carnea.

In acest mod, maxilarul va creste cu mai multa rapiditate si, in plus, si mult mai lung, fapt ce va impiedica aparitia tartrului dupa varsta de sase ani a micutului, atunci cand dintii sunt dezvoltati in totalitate. De asemenea, cariile favorizeaza foarte mult depunerea tartrului, astfel ca este foarte important sa faci o vizita medicului stomatolog in mod regulat, pentru a le inlatura, daca ele exista sau, in cel mai bun caz, pentru a preveni aparitia lor.

De altfel, tartrul este foarte atras de dintii carora le lipseste unul dintre vecini sau de lucraturile dentare, printre care se afla si aparatele dentare sau implanturile. De aceea, se recomanda un consult mai frecvent al stomatologului, o data la patru luni si nu la sase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *