Dismenoreea sau durerile menstruale foarte puternice si riscurile la care ele te expun

Fitness TimeO foarte mare parte dintre femeile de pretutindeni sufera de pe urma durerilor menstruale foarte severe, cunoscute sub denumirea de dismenoree. Aceasta se caracterizeaza prin hemoragie foarte abundenta, dureri insuportabile in zona abdominala, precum si dureri de cap, varsaturi, stari de greata, dureri la nivelul glandelor mamare, simptomatologia ei fiind extrem de vasta si variind de le o persoana la alta. Cu toate acestea, durerile menstruale care se prelungesc mai multe zile pot fi masca dupa care se ascund anumite afectiuni mult mai grave, iar cel mai bun exemplu in acest sens este endometrioza, o boala ce poate cauza infertilitate daca nu este tratata la timp.
De regula, inflamatiile pelvine nu dureaza decat maximum 2 zile, aparitia lor fiind inevitabila in cazul ciclului menstrual. In cazul in care aceasta se prelungeste pentru mai mult timp, este indicat sa faci un consult de specialitate la un medic ginecolog pentru stabili cu exactitate cauza care determina aceasta durere.

Conform doamnei Lauren Saunders, medic ginceolog specializat in endocrinologie al Institului de Medicina din Statele Unite, cel mai frecvent motiv care duce la aparitia acestei dureri este infectia localizata la nivelul vaginului, ce se raspandeste catre zona uterului. In acest caz, se recomanda efectuarea unor analize in prealabil, urmand apoi un tratament medicamentos pentru indepartarea infectiei.

Printre alte cauze determinante ale acestor dureri neplacute se afla si tumorile, benigne sau maligne. „Chisturile ovariene poate determina acumularea lichidelor in trompele uterine, acesta fiind si motivul durerii”, mai spune doamna Lauren Saunders.

Diagnosticul pe care-l constata medicii este, in cel putin 80% dintre cazuri, endometrioza. Aceasta se caracterizeaza ca migrarea unei portiuni a enometrului, mucoasa cu care este captusit uterul, ce se dilata pe parcursul menstruatiei, revenind la marimea sa normala atunci cand aceasta se incheie, intr-o alta regiune a organismului. De regula, portiunea care migreaza se regaseste la nivelul pelvisului sau a ovarelor, cauzele ce o determina fiind total necunoscute medicilor.

„Ceea ce determina durerea este, de fapt, raspunsul endometrului, fiind similar ca cel de la nivelul uterului, acest lucru insemnand ca el se dilata si intervine necesitatea eliberarii, care nu se poate produce, el fiind plasat intr-o locatie distincta, survenind astfel durerea”, declara Lauren Saunders.

Conform acesteia, in cazul in care este sesizata o durere mai intensa atat pe parcursul menstruatiei, cat si dupa ce aceasta se incheie, este necesar un consult de specialitate, deoarece endometrioza poate fi motivul pentru care durerea persista.

„O foarte mare parte dintre femeile ce prezinta aceasta problema aleg, ca solutie pentru tratarea acestei afectiuni, medicamentele anticonceptionale, combinand, asadar, contraceptia cu solutionarea problemei endometriozei”, mai declara doamna Lauren Saunders.

Exista, totusi, posibilitatea ca aceasta afectiune sa nu dispara prin intermediul tratamentului medicamentos, iar in acest caz este esential sa recurgi la o interventie chirurgicala. In plus, aceasta este unica solutie de a-ti mentine fertilitatea, altminteri risti sa o pierzi in timp. Nu neglija nicicand durerile mai persistente, ce pot transforma celulele endometriale in celule cancerigene si ia masuri de indata ce le sesizezi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *