Dintii sensibili – cauze si tratament

dinti sensibili - Cauze si tratamentPersoanele cu dintii sensibili simt o durere ascuţită în timp ce mănâncă ceva prea cald sau rece. Sensibilitatea dintilor se dezvolta atunci cand smaltul, stratul exterior de protecţie a dintelui, este deteriorat sau erodat, iar stratul de mijloc al dintelui sau dentina este expusă. Exista in dentina ramuri nervoase care sunt conectate la centrul de nervul al dintelui. Aceste ramuri transmit stimuli de durere, atunci când acestea sunt expuse la ceva cald sau rece.

Cauzele dintilor sensibili

În condiţii normale, peste linia gingiei, dentina este acoperită de smalţ. Mai mulţi factori ar putea eroda acoperirea de protecţie a dentinei. Periajul prelungit cu periuta de dinti ar putea deteriora smaltul dintelui, expunand dentina. Pe langa deteriorarea smaltului, linia gingiei se va retrage, dacă te speli pe dinti prea tare.

Bolile gingiilor sunt una dintre cauzele comune ale dintilor sensibili. Netratata, gingivita afecteaza ligamentele care tin dintele in gura. Aceasta expune nervul dintelui, ceea ce il face sensibil la căldură, frig şi atingere. La fel, şi acumularea de carii netratate ar putea expune dentina si nervul dintelui.

Produsele de ingrijire dentara pot deteriora smaltul. Folosirea frecventă a produselor de albire a dinţilor care conţin materiale abrazive dure ar putea deteriora smaltul dintelui. Folosirea peroxidului de hidrogen şi de bicarbonat de sodiu, ar putea contribui la sensibilitatea dintilor. Utilizarea prelungita de apa de gura cu conţinut de substanţe acide ar putea eroda smaltul şi agrava sensibilitatea dintilor. Riscul de deteriorare a smaltului ar putea creşte de la consumul regulat de fructe şi sucuri de citrice, rosii, muraturi, ceai si cola.

Sensibilitatea dintilor este un efect secundar comun al procedurilor dentare, cum ar fi plasarea coroanei, curatarea dintilor, restaurarea dintilor,   etc. Cu toate acestea, sensibilitatea dinţilor în curs de dezvoltare dupa proceduri dentare, de obicei, dispare în termen de o lună.

Tratamentul dintilor sensibili

Se poate foarte usor scapa de dintii sensibili atunci cand pentru spalarea acestora se folosesc paste pentru dinti sensibili.  Aceste paste de dinti desensibilizante conţin substanţe, cum ar fi de azotat de potasiu, care desensibilizeaza nervii, si împiedica transmiterii semnalelor de durere. Unele paste de dinti desensibilizante conţin clorură de stronţiu care formeaza un strat protector pe dentina.

Mentinerea unui bun obicei, folosind periute de dinti cu peri moi pentru spalatul dintilor, tratarea problemelor gingiilor, renuntarea la obiceiurile proaste cum ar fi inclestarea dintilor ar putea preveni si reduce sensibilitatea dintilor. Clatirea gurii cu o apa de gura fluorurata ar putea reduce sensibilitatea dintilor. Amintiti-va ca atunci cand consumati un aliment acid sa va clatiti gura.

Pentru a reduce sensibilitatea dintilor, medicul dentist ar putea să acopere dintii cu umpluturi albe, etansarea dentinei sau folosirea fluorului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *