Dieta de detoxifiere cu fructe

dieta de detoxifiere cu fructe

Dieta de detoxifiere presupune eliminarea tuturor toxinelor din corp, proveniente din mediul extern sau derivate in urma proceselor digestive, cu ajutorul unui regim alimentar particular. Dieta trebuie sa cuprinda alimente usor de digerat, bogate in vitamine si minerale, fiind excluse mancarurile grase si ultra-procesate.

De ce este importanta dieta de detoxifiere?

Sanatatea organismului uman depinde de raportul dintre cantitatea de toxine introduse si cantitatea celor eliminate. Se poate intampla ca din diverse motive, cum ar fi o alimentatie dezechilibrata sau disfunctionalitatea unor organe interne (rinichi, ficat, intestin, plamani), substantele nocive sa nu fie eliminate in totalitate. Drept consecinta, acestea ajung sa se depuna la nivelul celulelor si tesuturilor, intoxicand organismul, cu riscul instaurarii unor patologii.

Pentru prevenirea unor astfel de riscuri, se recomanda ca periodic, pe langa o alimentatie corecta, sa apelati la o dieta de detoxifiere cu fructe sau/si cu legume, care sa curete intregul organism. Pentru ca efectul sa fie pe masura asteptarilor, un asemenea regim trebuie tinut doar pentru cateva zile, evitand sa va supuneti inutil organismul la o carenta de nutrienti.

Care sunt recomandarile alimentare?

Avand in vedere ca ne aflam in prim sezon estiv, ganditi-va cate feluri de fructe proaspete va pot ”mangaia” papilele gustative. Daca sunteti hotarate sa incepeti o dieta de detoxifiere cu fructe, inainte de a va umple frigiderele si camarile cu toate fructele gasite pe tarabe, este bine sa tineti cont de cateva sfaturi:

  • Consumati cel putin 6-8 pahare de apa pe zi, hidratarea fiind importanta in fiecare dintre cele 365 de zile si cu atat mai mult daca doriti sa incepeti o dieta care ajuta la drenarea toxinelor;
  • Incepeti-va ziua cu un pahar de suc de fructe proaspete (grepfruit, lamaie, portocale, fructe de padure, capsuni, etc.), facut in casa, eventual ”condimentat” cu o lingurita de miere, care sa va revitalizeze organismul pentru tot restul zilei;
  • In dieta de detoxifiere, purificarea corpului trebuie sa fie insotita de eliberarea de stresul fizic si psihic;
  • Pentru a evita acumularile de kilograme o data finalizata dieta, pe parcursul acesteia, nu va infometati inutil organismul si consumand cat mai multe fructe, incercati sa-i asigurati necesarul zilnic de nutrienti;
  • Din punct de vedere nutritional, unele fructe sunt bogate in vitamina A si antioxidanti, ca de exemplu cele de culoare rosie-portocalie, altele in vitamina C, cum sunt citricele sau kiwi;
  • O dieta cu fructe nu impune limite in ce priveste cantitatea, de altfel cu cat mai multe, cu atat mai bine;
  • Consumati fructele in stare cruda (proaspete sau sucuri), fara sa le supuneti tratamentelor termice (fierbere sau coacere);
  • O dieta de detoxifiere cu fructe nu trebuie sa tina mai mult de 3-4 zile, altfel organismul va fi lipsit de restul nutrientilor necesari unei functionari corecte.

Care sunt fructele de sezon recomandate?

Printre fructele acestui sezon, nutritionistii recomanda caisele, pepenele galben si piersicile, insa nu va sfiiti in alegerea fructelor multicolore, proaspete, aromate si zemoase.

Caisele, bogate in beta-caroten, stimuleaza pigmentul melaninic, ajutand la bronzarea pielii. Cu un aport caloric redus, sunt insa bogate in vitamine si minerale. Datorita proprietatilor nutritive, sunt recomandate in dieta de detoxifiere, contribuind la intarirea sistemului imunitar si la sanatatea ochilor, pielii, parului si gingiilor.

Pepenele galben, specific sezonului estiv, bogat in apa, vitamine (A, C) si oligominerale (calciu, potasiu si fosfor) este un perfect hidratant, ajutandu-ne sa nu suferim din cauza temperaturilor caniculare. Vitamina A il transforma intr-un optim ”dusman” al radicalilor liberi si al imbatranirii precoce, in timp ce apa si fibrele sunt de ajutor intestinului lenes. Datorita continutului caloric redus, este recomandat in orice dieta de detoxifiere sau hipocalorica.

Piersicile, datorita aportului de vitamine (A, B1, B2, C) si minerale (zinc, potasiu, fier, calciu), sunt considerate de catre cultura orientala drept ”fructele nemuririi”. Piersicile contin un acid asemanator acidului citric, cu proprietati de eliminare a toxinelor, fiind extrem de pretioase in dietele persoanelor cu probleme digestive sau de circulatie. Datorita proprietatilor laxative si diuretice, sunt recomandate pentru reglarea tranzitului intestinal si in bolile renale.

Cu o dieta de detoxifiere corespunzatore, veti reusi sa va depurati organismul atat de toxinele in exces, cat si de o parte a tesutului adipos, mentinand echilibrul substantelor nutritive necesare pentru metabolismul cotidian.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *