Ce ascund durerile menstruale?

dureri-menstruale_0b0336a410Banalele dureri menstruale pot ascunde uneori afecţiuni ginecologice grave. Iată un motiv serios să ceri sfatul medicului dacă disconfortul se prelungeşte mai mult de două zile!

Aproape jumătate din femeile tinere resimt durere în timpul ciclului menstrual (dismenoree), iar 15% suferă de dureri severe. De obicei, simptomele sunt uşoare şi pot apărea la câteva ore după începutul menstruaţiei. Durerile puternice, care împiedică activităţile cotidiene şi o ţintuiesc pe femeie la pat, trebuie investigate de medicul ginecolog. Antiinflamatoarele uşoare (ketoprofen, ibuprofen, paracetamol) le pot calma, dar ce te faci dacă acest simptom ascunde de fapt afecţiuni mai grave?

Endometrioză

Dacă ai între 25 şi 40 de ani şi durerea menstruală apare în a doua zi a sângerării, agravându-se treptat, iar menstruaţia se menţine mai mult de opt zile, cu un flux abundent, este posibil să suferi de endometrioză. Este o afecţiune caracterizată prin faptul că mucoasa uterină se extinde în afara uterului, adică în trompele uterine, în ovare sau în ţesutul din bazin. Atenţie: netratată la timp şi corect, endometrioza poate provoca infertilitate.

Afecţiune inflamatorie pelvină

 

Este o infecţie care poate afecta atât uterul, cât şi trompele sau ovarele, fiind cauzată de asocierea unor germeni patogeni. Adesea este vorba de bacterii transmise pe cale sexuală, dar sunt şi cazuri în care microorganismele se dezvoltă în colul uterin sau în vagin, în perioadele menstruale. De aceea, în cele mai multe cazuri apare imediat după menstruaţie şi se manifestă prin dureri abdominale (mai ales în timpul contactului sexual sau al mersului), greaţă, constipaţie, temperatură ridicată şi, uneori, prin secreţii vaginale anormale.

Fibrom uterin

Ţesuturile necanceroase crescute în zona uterului se numesc fibroame uterine. Ele pot afecta femeile mai ales după vârsta de 40 de ani şi se manifestă prin durere menstruală. Alături de durere, apare menstruaţia prelungită, chiar sângerările în afara ciclului menstrual, constipaţia, urinările dese. Atunci când iei contraceptive care conţin o cantitate mare de estrogen, fibromul uterin îşi poate mări dimensiunile.

Chisturi ovariene

Când observi tulburări ale menstruaţiei însoţite de dureri mari apărute brusc în zona abdominală, de urinări frecvente, ameţeli şi slăbiciune în tot corpul, este bine să mergi la medic. Poate fi vorba de chisturi ovariene. Acestea sunt săculeţi cu lichid care apar pe ovare în urma procesului de formare şi de expulzare a ovululelor. Din fericire, cele mai multe chisturi dispar de la sine. Totuşi, rareori se pot mări foarte mult şi trebuie operate. Pentru asta, este necesar să fie atent urmărite prin controale medicale, altfel pot apăsa pe organele din jur sau se pot rupe, declanşând hemoragii.

Evită umflarea picioarelor în timpul menstruaţiei

 

Unul dintre simptomele neplăcute, ce le chinuie pe femeile aflate la menstruaţie, este umflarea picioarelor. Situaţie neplăcută dacă ne gândim că pantofii cu care ies dimineaţă din casă nu le mai vin mai târziu, când se întorc de la birou. Mai adăugăm senzaţia de greutate şi oboseala, iar tabloul este complet. Cum putem ameliora această situaţie?

Retenţia de fluide este ceva obişnuit pe timpul menstruaţiei şi cu câteva zile înainte. Dacă ai simţit pe propria piele ce înseamnă să ţi se umfle picioarele până nu-ţi mai încap în nici o pereche de încălţăminte, trebuie să elimini, în această perioadă, sarea din alimentaţie.

Este cea care favorizează reţinerea apei în ţesuturi: uită de chipsuri sau măsline, nu mai adăuga sare la supa sau salată şi, în general, stai departe de tot ce înseamnă fast-food.

O idee preconcepută şi greşită este evitarea lichidelor. Specialiştii chiar ne sfătuiesc să începem cu o săptămână înainte de menstruaţie să bem cât mai multă apă pentru a accelera eliminarea toxinelor din organism.

În cazul în care jobul te obligă să stai toată ziua într-un scaun, încearcă să faci câteva mişcări din această poziţie. Ridică-ţi picioarele de la sol preţ de câteva minute, chiar şi câţiva centimetri. Ai putea chiar să-şi aduci un suport de acasă pe care să-l ascunzi sub birou şi care să ofere suport picioarelor tale.

În cazurile severe, diureticele uşoare sunt cele mai indicate, însă consultă un medic înainte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *