Care sunt beneficiile propolisului asupra organismului?

propolis-mierePropolisul este o substanta naturala foarte benefica organismului, fiind foarte recomandat ca agent dezinfectant sau calmant pentru cavitatea bucala. Conform doamnei Anne Low, medic stomatolog din Los Angeles, Statele Unite, „Propolisul poate substitui cu succes pasta de dinti, deoarece are o putere de curatare mult mai mare si, in plus, acesta calmeaza iritatiile si inlatura cu usurinta impuritatile regasite la nivelul limbii”.

In cazul albinelor, propolisul are rolul de a proteja stupul impotriva factorilor nocivi care-l pot deteriora, aceleasi proprietati binefacatoare fiind valabile si pentru noi, oamenii.

Daca veti alege sa consumati propolisul ca supliment alimentar, veti elimina fara indoiala o parte foarte insemnata din bacteriile si microbii din organism”, declara in continuare doamna Anne Low. Pe langa acest lucru, tinctura de propolis este foarte indicata in cazul parazitilor interni, precum limbricul, geardia si altele.

Pentru a obtine aceasta substanta multifunctionala, apicultorii razuiesc stupul albinelor atunci cand temperaturile depasesc 200. Este o modalitate utilizata de ani si ani, care da rezultate spectaculoase si permite procesarea acestei substante pentru fabricarea diferitelor medicamente cu rol dezinfectant si antibacterian.

Un alt beneficiu adus de propolis este indepartarea duerilor acute in gat. In acest caz, se recomanda mestecarea propriu-zisa a propolisului sau utilizarea acestuia sub forma unor tincturi cu aplicatie externa.

Daca privim in mod obiectiv avantajele pe care le poate aduce propolisul, vom descoperi ca, pe langa proprietatile sale antivirale, acesta este un bun remediu pentru tratarea inflamatiilor sau a infectiilor”, afirma Diane Howgh, medic specialist, pediatru si stomatolog.

Deoarece exista un numar destul de ridicat de persoane care pot prezenta alergie la polen, propolisul proaspat razuit de pe stupurile albinelor trebuie purificat in prealabil, pentru a evita eventualele neplaceri cauzate de prezenta polenului.

Recomand cu caldura propolisul pacientilor mei, deoarece el calmeaza cu succes durerile sau senzatiile neplacute survenite in urma vizitei la dentist”, ne mai spune doamna Anne Low. Aceasta sugereaza utilizarea acestei substante si in cazul paradontozei sau a gingivitei, deoarece are capacitatea de a le inlatura in totalitate. Pentru a obtine efecte maxime, propolisul trebuie mestecat si este de preferat sa optezi pentru o varianta cat mai putin procesata si, deci, cat mai saraca in substante chimice. Efectul obtinut va fi unul local, care va indeparta pe data durerea.

Astfel, industria medicamentoasa ne pune la dispozitie o gama larga de produse pe baza de propolis, care pot fi utilizate atat pentru tratarea leziunilor cutanate, cat si pentru purificarea organismului. Mai mult, propolisul poate inlocui guma de mestecat, avand un gust aromat si foarte placut, care inlatura mirosul neplacut al cavitatii bucale, ce apare in urma descompunerii alimentelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *